Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Kadem AKTAŞ


TATLI TELAŞ!

TATLI TELAŞ!


 

“O (sayılı günler), doğruyu eğriden ayırma, gidilecek yolu bulma konusunda açıklamalar ve insanlara rehber olarak Kur’an’ın indirildiği ramazan ayıdır.” K.K.: 2/185

Ramazanda havada eskileri hatırlatan uhrevî bir esinti, iftar saatlerini dolduran o telaşlı akşam koşuşturmacaları, konu komşu arasındaki muhavereler, gel-gitler, sıcak ramazan pideleri ve nihayet sofralarımızın başında bütün anı ışıklandıran o iftar saatleri.

Ramazan boyunca iftar ve sahur vakti göz önünde tutularak, bu vakitlerde hangi yemeklerin daha lezzetli ve daha hafif olduğu düşünülerek kendine özgü yemek çeşitlerini yapmaya çalışırız. 

Sahur vaktinin de ayrı bir konuma sahip olması nedeniyle, neler yapılması gerektiği hususunda, her zamankinden farklı bir kahvaltı listesi hazırlarız. 

Ramazan ayının yaşamımız üzerindeki etkisi, sadece evlerde yapılan hazırlıklarla kalmamakta. Fırınlarda, pastanelerde Ramazan’a özgü pide ve pastalar yapılmaktadır. Tüm bu hazırlıkların yanı sıra, çevremizde bulunan cami minarelerine ‘mahya’ denilen “Hoş Geldin Ya Şehri-i Ramazan”, “Ramazan Sabır Ayıdır”, “Oruç Huzur Demektir” gibi aydınlatmalı yazılar asılır. Ayrıca radyo ve televizyonlar özel Ramazan programları yayınlarlar. 

Gelişiyle ahlâkımıza genişlik veren, dillerimize güzellikler katan, sabrımıza sabır işleyen, işlerimize bereket veren Ramazan ayının, hepimiz açısından maddi ve manevi olarak yükselmemize sebep olmasını dileriz.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle… Hoşçakalın…