Şehir meydanı, sıradan bir alan değildir. Kendine özgü mimarisi ve yine kendine özgü düzenlemeleriyle müstesna bir gezi, ziyaret, görme, gözlemleme fırsatları sunan özgün bir mimariye ve estetiğe sahip alandır, Şehir Meydanı.
O nedenle Başkan Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler'in bir kaç gün önce gündeme getirdiği "Ordu Şehir Meydanı" projesi, sıradan bir söylem değil.
700 yılık bir geçmişi olan Ordu'nun hala uluslararası nitelikte bir meydanının olmaması, izahı yapılabilir şey değil. Türkiye'de başka meydanı olmayan il vardır, yoktur ayrı konu. Biz artık Büyükşehir'iz. Dolayısı ile Şehir Meydanı olmazsa olmazımızdır.
Aynı konuyu 2021'de köşe yazımda dile getirmiştim. Fakat, üst düzey kurumlar başta, kulak veren, dönüp bakan tek bir yetkili bile çıkmamıştı. Ayrıca, yazılı ve görsel medyanın da ilgisini çekmemişti.
Bir ihtimal, belki cılız da olsa bir ses getirir umuduyla bu kez aynı yazımızı biraz daha detaylandırarak yeniden kamuoyunun dikkatine arz ediyoruz:
Bu müzmin ihtiyaç ve önemli konu,, bugünkü Ordu Olay Gazetesi'nde (12.02.2025) ana sayfada bir kere daha gündeme getirilince, biz de destek meyanında bu konuya öncelik vermeyi bir görev saydık. O halde esas konuya girebiliriz:
Şehir Meydanı, şehrin kimliğidir. Kalbidir.
Dünyanın bir çok kentinde 'şehir meydanı" mutlaka vardır. Bir kaç örnek: Kızıl Meydan (Moskova), Times Meydanı (Newyork), Tianama Meydanı(Çin), Makedonya Meydanı (Üsküp)....
Ülkemizden örnekler:
Taksim Meydanı (İst.) ; Kızılay Meydanı (Ankara); Konak Meydanı (İzmir), Cumhuriyet Meydanı (Samsun), Saathane Meydanı (Samsun) vs.. Bu şehirlerde daha başka meydanların olduğu bilinen bir husustur.
Şehir Meydanı, ait olduğu şehrin nabzının attığı yerdir. Mimari, kültürel ve tarihi açıdan şehrin röntgenidir. Yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettikleri yerlerdir Şehir Meydanı. Doğal buluşma yeridir. Şehrin kimliğidir.
Gerçekten Karadeniz'in incisi, doğal güzellikte benzerlerini hayli geride bırakır Ordu Şehri. Turizm Müdürü iken bir İtalyan bayan gazeteciyi misafir ederek (çok iyi Türkçe biliyordu) şehrin önemli yerlerini, tarihi ve kültürel noktalarını ziyaret etmesine kılavuzluk yapmıştım. Gezi sonunda:
"İzlenimlerinizi merak ediyorum.. Lütfeder misiniz?" diye rica ettiğimde, gayet memnun bir eda ile:
"Umduğumdan daha fazla güzel buldum.. Döndüğümde çevreme ısrarla anlatacağım ve tavsiye edeceğim." deyince, doğrusu çok mutlu olmuştum.
Asıl konuya devam edelim:
Ordu Şehir Meydanı'nda yer alması uygun olan unsurlar ve eşyalar neler olabilir? Bir kaç örnek vermekte fayda var:
1-Saray Hamamı 2-El Sanatları Çarşısı 3-Atik İbrahim Paşa Camisi 4-Ordu'yu fetheden Hacıemiroğlu Süleyman Bey'in anıtı 5-1883 yangını sonrasında Ordu şehrini yeniden imar eden Felekzâde Süleyman Ağa'nın büstü 6-Ordu'nun İl yapılmasında büyük emeği geçen zamanın Ordu Kaymakamı ve daha sonra Bolu Mebusu olan Tunalı Hilmi Bey ile Şebinkarahisar mebusu Mesudiyeli Serdarzâde Mustafa Bey'in büstleri.
7-Rüsumat No. 4 Gemisi 8-Otantik bir Ordu Konağı 9-Yöresel El Sanatları Çarşısı 10-Yöresel mısır, fındık, ceviz, soya fasulyesi, zeytin (Perşembe'de bir zamanlar zeytincilik çok işlevseldi) patates, buğday, soya fasulyesi, pirinç vb tarımcılığı üzerine imece, sair gıda ürünleri Pazarı
11-Fındık Bahçesi, fındık harmanı 12-Arıcılıkla ilgili bir stant 13-Hekimoğlu türküsünün resimlerle öyküsünü resmeden, 'Hekimoğlu İsmail" büstü ... 14- Ordu'nun Dereleri türküsünü tasvir eden gravür, duvar rölyefi vs. 15--Deniz Ürünleri reyonu . 16-Polatlı Şehitliği'ndeki Ordulular'ın gravürü . 17- Yöresel düğün tasviri 18-Yayla kültürü üzerine resim,fotğraf,çeşitli çizim, vs. ( Bunlar birer örnektir. )
Bu dile getirdiklerimiz gibi daha başka şeyler de düşünülebilir.
Ordu Valiliğimiz, Kaymakamlıklar, OBB, İlçe belediyeleri, ODÜ, OTSO ve STK'lar bir platform oluşturmalı ve planlı olarak çalışmalara zaman kaybetmeden başlanmalıdır.
Ciddi ve uzun soluklu bir çalışma ile Ordu Şehir Meydanı'nın ülkemiz çapında bir marka olması hiç de hayali değildir.