Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Abdullah ALTAŞ


TÜRKMENİSTAN...

TÜRKMENİSTAN...


Komünist rejimle idare edilen Sovyetler Birliği 1991 yılında yıkıldı ve dağıldı. Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan hepsi ayrı ayrı bağımsız devlet oldular.

Lakin bu cumhuriyetler bağımsız oldular ama, geriye yönelik seksen sene birliktelikleri var. Tabiiki birlikte olan insanlar birbirlerinin ya huyundan yada suyundan kapar derler.

Rusya, saydığımız bu devletlerden güçlü olduğu için kendi huyunu ve suyunu bu devletlere kazandırma konusunda etkili olmuştur. Sovyetler Birliği içindeki en büyük cumhuriyet Rusya olmuş, yukarıda saydığımız cumhuriyetlere her yönüyle hükmetmiş, bu konuda hiçbir acıma ve merhamet göstermemiştir.

Komünizm işe başlarken önce "din" den başlar. Mücadele edeceği, erozyona uğratacağı din İslamiyet ise onunla mücadelesi tavizsiz, acımasız olur. Sovyetler Birliği kurulduktan sonra Türki cumhuriyetlerinde bulunan en az yüzlerce, camiyi yıktırmış, buna paralel olarak din eğitimini yasaklamış, karşı çıkanları acımasızca infaz etmiştir.

Tabiiki İslami eğitimi yasaklayınca ne millilik kalıyor, ne dil kalıyor ne Örf ve adet...

Sovyetler Birliği zamanında, başta Rusya olmak üzere diğer cumhuriyetler tek adam, diktatör tarafından idare ediliyordu. Belkide idareyi, ülkeyi yönetemezler diye çoluk çocuğa vermek istemiyorlardı!

Rusya bugün bu eski kültürden kurtulamamış olsa gerek ki Putin kendisini 2036 ya kadar başkan ilan etti. Bugün Rusya da hiçbir muhalefet liderini göremiyoruz. Nasıl oluyorsa bu muhalefet liderleri  fazla ömrü olmadan ecelinden ölüyorlar!

Türkmenistan da, böyle bir kültürden etkilendiği için başa gelen cumhurbaşkanı, idareyi bir türlü bırakamıyor. Ne yapsın Gurbangulu ! halkın %99,9’u adamı Seçiyor! İhtimalki bu sevgi onu tekrar Türkmenistan cumhurbaşkanlığına taşıyacaktır!

Bazen Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu halkına "Size elektriği, doğalgazı v. s bedava veri yorum!"  daha ne istiyorsunuz? dermiş.  Gurbangulu, 30 yaş altındaki vatandaşlarını pek ülke dışına çıkmasına izin vermezmiş. Bu evlatlarımız dışarıya giderlerde gittikleri ülkeye sığınırlar bizi kötülerler diye düşünürmüş!  Bu örnekler buraya sığmayacak kadar çoktur...  Anlayacağınız Türkmenistan diktatörlükle yönetiliyor...

Türkmenistan cumhurbaşkanı Gurbangulu halkına "ben ne istiyorsam sizin iyiliğiniz için istiyorum kendim için istiyorsam namerdim!" dermiş.  Gurbangulu, halkına bazen şöyle türkü terennüm ediyormuş" Ben varsam her şey tamam, ben yoksam her şey eksik!"

 

Bu ülkenin adının başında" Türk " ifadesi olduğu halde," Eğer Türk Devletleri teşkilatına girersem, Kazakistan'ın başına gelen benim de başıma gelir, sonra bir daha Cumhurbaşkanlığını göremem" Sonra Rusya bana ne der? diye için için düşünür müş...

 

Böylelikle Türkiye'ye ve Türki cumhuriyetlerine "Yerim dar, oynayamıyorum! " diyerek, ne demek istediğimi anlayın! diyormuş.

Anlaşılan o ki, Türkmenistan 'ın rüşdünü ispat edebilmesi için  zamana ihtiyaç var.