Sözlükte temel anlamı “kavim, ulus, grup, kendile ne peygamber gönderilen topluluk, her kabileden bir grup insan, bir din üzerinde birleşen topluluk, önder” gibi anlamlara gelmekte olup, terim olarak ise ortak bir ideal, amaç veya din etrafında birle şen insan topluluğu demektir.
"Ümmet" kelimesini ve türevlerini incelediğimizde ortak bir ideal, amaç ve din etrafında birleşen insan topluluğu anlamına geldiğini görürüz.
Bir peygambere inanıp onun yolunu seçen kimse lerin tümü. Bu tanıma göre, Hz. Musa 'ya inanan o' nun yolunu seçen kimselere, tümüne, Musa ümmeti veya diğer bir tabirle "Yahudi ümmeti" denir.
Gene bu tanıma göre Hz. İsa'ya inanan o'nun yolunu seçen, kimselere Hz. İsa ümmeti veya "Hristiyan ümmeti" denir.
Yine bu tanımlara göre Hz. Muhammed 'in peygamberliğine inanan kimselere ve tümüne Muhammed ümmeti denildiği gibi "İslam ümmeti" de denilebilir.
Ümmet kelime olarak bir anneden doğan çocukla lara verilen isimdir. Ümmet kelimesinin bu anlamıyla, her inanç ideal ve gaye, kendi çocuklarını kendine inananları yetiştirmekte ve eğitmektedir.
Yahudi inanç ve ideali, ona inananları kendi felsefesine, Hristiyan inanç ve ideali ona inananları kendi felsefesine, İslam inanç ve idealleri de doğal olarak onun inanç ve ideallerine göre yetiştirmektedir.
Daha sonra İslam inancına sahip her müslümanı içine alan bir anlama kavuşmuştur. Ümmet keli mesi, İslam inancının en önemli kaynağı Kur'an- ı Kerim'de birçok yerde geçmektedir.
Ümmet ve Millet kelimeleri arasındaki fark şudur, "Aynı dinde bulunan insanların bütününe ümmet" "Dilde ve kültürde ortaklığa ise millet" adı verilir.
Ümmet bilinci , felsefesi, uygulama, faaliyet ve eylemleri geçmişten gelerek günümüzde devam etmekte, dünya yaşamı son bulana kadar da devam edecektir. Bu iş bu kadar basit, bunda anlaşılmayacak bir şey yok!
Günümüzde Hristiyan ümmeti özellikle Avrupa 'da yıllar önce bir araya gelip, özellikle Hristiyan kardeşliği inancı ve felsefesinden doğan motivasyon ile aralarındaki sınırları kaldırmışlar, tek paraya geçmişler, tek ordu düşüncesi üzerinde durmuşlardır.
Bunlar başlangıçta 12 devlet tek millet fikrini benimsemişler, şimdilerde ise 28 'e ulaşmıştır.
Yahudi ümmeti ise, çeşitli ülkelerde azınlık şeklinde yaşayan tüm yahudi birey ve cemaatlerle kenetlenmiş birbirlerine destek vermişlerdir.
Bu iki ümmet, hristiyan ve yahudi ümmeti, güçlerini birleştirerek İslam ümmetine karşı birlik oluşturmuşlardır. Tek bir ümmetlikle yetinmemişlerdir.
İslam ümmetine gelince ; böyle bir ümmetçilik özellikle ülkemiz içinde, öyle propaganda yapıldığı için ayıp sayılmıştır, çağdışı sayılmıştır, İslam ümmetçilğinin eli kolu bağlanmış, hareket etme fırsatı verilmemiştir.
Hristiyan ve yahudi kendi müntesiplerini bir bayrak altında toplayıp güçlenecek, bu durum ayıp olmayacak, çağdışı olmayacak, onlar güçlenecek, İslam ümmeti fikri, düşünce ve felsefesi söz konusu olursa bu durum ayıp ve çağdışı olacak!.. Pes vallahi!
Bazıları için sıkıntı şu : Hristiyan ve Yahudi ümmetçiliğinin bilincinin ve uygulamasının örnek alınarak İslam 'a sıçraması!
Hristiyan ve yahudi ümmeti beden diliyle şunu diyor, benim yaptığım gibi sen yapma!
Hristiyan ve Yahudi ümmetçiliği onlara yakışacak, tatlı gelecek ; İslam ümmetçiliği kerih görülecek! Bazılarının istediği budur!
Rahmetli Turgut Özal bir sözünde "Batı, bir Hristiyan kulübüdür!" demişti. Bu söz üzerine batıdan homurdanmalar başlamıştı. Onlarda biliyorlardı kendilerinin Hristiyan kulübü olduklarını. Kendilerinin endişelendikleri şey "eyvah! bizi tanıdılar! Bu zamana kadar bunu yüzümüze söyleyen olmamıştı! ya buna karşılık, bizim yaptığımız gibi onlarda yaparsa!.." sıkıntısı idi!..
Adına, ister Ümmet deyin, ister millet deyin, ister ulus deyin, ister kulüp deyin, ister parti deyin, hepsi aynı kapıya çıkar!