Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Levent AKTAŞ


ÜRETİCİNİN UMUDU BAŞKA BAHARA KALDI!

ÜRETİCİNİN UMUDU BAŞKA BAHARA KALDI!


Dünya’da üretiminin %75’lik büyük bir kısmı Karadeniz Bölgesi’nde yetişen fındığın 2021 yılı Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından alınacak fiyatı belli oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan fındık fiyatlarını açıkladı. Giresun kalite fındık fiyatları kg başına 27 lira, Levant kalite fındık fiyatları ise kg başına 26,5 lira oldu.

Bu sene için fındık alım fiyatlarını da açıklayan Erdoğan, Bugüne kadar Buğdaydan bakliyata ve çaya kadar pek çok ürünün alım fiyatlarını açıklamıştık. Ayrıca kuraklık sel yangın gibi felaketlerde zarar gören çiftçilerimizin ve hayvancılarımızın zararlarını da telafi ediyoruz. Fındık en önemli ihracat kalemlerimizden biri. Özellikle çay ile birlikte temel geçim kaynağı. Toprak mahsulleri ofisimizin 2021 yılı fındık alım fiyatlarını tüm milletimizle paylaşmak istiyorum. Fındık alım fiyatımız yüzde 50 sağlam iç esasına göre, Giresun kalite fındık için kg başına 27 lira, Levant kalite fındık için ise kg başına 26,5 liradır. Yüksek randımanlı fındığa en az 1 lira fazla ödeme yapılacaktır. Ayrıca çiftçilerimize verdiğimiz alan bazlı mazot ve gübre desteğini de kg da 2 lira olarak veriyoruz. Nihai olarak fındık fiyatları kg'da 29,5 lira ile 30 lira arasında gerçekleşiyor cümlelerini kullandı.

Fındık üreticisinin dört gözle beklediği fındık fiyatı piyasalarda hareketliliğe sebep olsa da, üretici bu yıl ki fiyattan hiç de memnun değil.

Bir yıl boyunca emek verdikleri, gözleri gibi baktıkları fındığın en az 30 TL. olmasını bekleyen üreticiler oldukça üzgün. Piyasadaki artışlara bakınca bu fiyatın yetersiz olduğunu düşünen üreticiler, umutlarını bir başka bahara saklamakla yetinecekler.

Bir yıl boyunca fındığa edilen emeklerin boşa gittiğini savunan üreticiler, “bizler ülkemizde bir taraftan korona, bir taraftan yangın ve sellerle boğuşurken, diğer taraftan ekonominin verdiği güçlükle yaşamaya çalışıyoruz. Yıl boyunca hizmet ettiğimiz ürünümüzün karşılığını alamadıktan sonra elimiz kolumuz bağlanıyor. Bu yıl da umutlar bahara kaldı” diyerek sitemlerini dile getiriyorlar.

Dünya’daki üretiminin %75 ülkemizde bulunan bu fındık neden her yıl az bir fiyatla üreticinin elinden alınıp, yurt dışına ihraç edilir? Eğer bu fındık Avrupa’da yetişiyor olsaydı, ilaç gibi belki de tane fiyatına alıyor olurduk. Bizim malımız neden hiç para etmez, bilmiyorum. Ülkemizin, topraklarımızın değerini bilmediğimiz için şimdi Avrupa ülkelerinin birçoğu fındık yetiştirmeye çalışıyor.

Adına türküler yazılıp, söylenen bütün umutların fındık ayından sonra yeşerdiği ülkemizde, bu yılda umutlar başka bir bahara kaldı.

Her şeye rağmen, sağlıklı, huzurlu ve güzel günleriniz olsun. Sevgiyle kalın!...