Bugün, 16 Eylül 2024 Pazartesi

Abdullah ALTAŞ


YAZILI OLMAYAN TAKVİM : FINDIK!

YAZILI OLMAYAN TAKVİM : FINDIK!


Fındık, özellikle Doğu Karadeniz bölgesine  Allah tarafından bahşedilmiş bir nimet, bir ürün... 

Fındık hasat mevsiminin başlangıcı olan her Ağustos ayı, bu bölge ve bu bölge insanları için bir yılbaşı, bir milat ve bir takvim olmuştur... 

Fındık hasat mevsiminin başladığı ay olan Ağustos, bu bölge insanı için yazılı olmayan bir tarih bir takvim, bir kültürdür... . 

Fındıktan önce (F. Ö), Fındıktan sonra (F. S)... 

Daha düne kadar, bu bölgede yaşayan, bu ürüne sahip olan çok sayıda aile, çiftçi için ana gelir "Fındık" olmuş, bu bölge geçiminin büyük kısmını bu ürün ile sağlamıştır... 

Bu bölge insanı senelik faaliyetlerini Fındık hasat mevsimi olan Ağustos ayına göre düzenlemiştir. 

Bu bölgede geçimini fındık ürünü ile sağlayan bir aile, çocuğunu evlendirecekse, Ağustos ayını bekler, bu konuda borçlanacaksa esnafa Ağustos ayını referans gösterirdi... Fındıktan önce, fındıktan sonra.... Bu yazılı olmayan takvime, bu kültüre bu bölgedeki herkes alışkındı bu kültürü özümsemişti. 

Bir zamanlar fındık ürünü çiftçilerin, ailelerin ana geliriydi!... Olmazsa, olmazıydı!...

Bu bölgedeki fındık ürünün azlığı veya çokluğu bir aile için itibar sebebi idi... 

Şehire, ihtiyacı üzere gidip, köyüne dönen kimseye, komşularının hemencecik sordukları soru şu olurdu. Şehirde ne yaptın?  Fındık fiyatı ne kadar?

Bugün artık şartlar değişmiş, fındık ürünü, "ana gelir" değil, "ara gelir" haline dönüşmüş, dönüştürülmüştür. 100 yıldan beri zihinlerimizde yaşattığımız, gündelik yaşantıda kullandığımız, kültürümüz olarak kullandığımız, "Fındıktan önce" (F. Ö) "Fındıktan sonra" (F. S)  takvimi tarih sayfalarında bir anı olarak kalmıştır. Üreticide artık o eski heyecan kalmamıştır. Üreticide o eski heyecan bırakılmamıştır.... Bugün de gözlemlediğim üreticinin o eski heyecanı artık duymadığıdır. 

Daha düne kadar acaba fındığımıza bu sezon kilo başına ne verilecek diye heyecanlı bir bekleyiş vardı, bugün artık bu heyecanı göremiyoruz! 

Üretici eskiden fındığına bu sezon kilo başına ne verilecek acaba diye bir kulağı radyo ve televizyondaydı!  Üretici artık böyle bir haber takip etmiyor!... 

Ülkemizin milli ürünü, Dünyanın en çok fındık ürettiği ülkemizde, çiftçi küstürüldü. Artık hiç kimse fındığı umursamıyor , "olsada olur, olmasada olur!" zihniyeti içinde olduğunu seziyorum! 

Fındık işi milletin gönlünde bitmiştir, bitirilmiştir!