Bugün, 24 Nisan 2024 Çarşamba

Mehmet Ali AYDIN


ZULMÜN İÇİNDE ADALET TECELLİSİ

ZULMÜN İÇİNDE ADALET TECELLİSİ


Bir gün Musa Peygamber dış görünüşünde adaletsizlik ve zulüm görünen gizemli olayların, iç yüzündeki adaleti görmek ister., bunun için, Allah’a yalvarır. Hikmetler sahibi Allah bu duayı kabul eder. O’na dört yol kavşağında bulunan bir çeşmenin karşısında saklanarak, cereyan edecek olayları dikkatle izlemesini emreder.

Hazret-i Musa, kendine bildirilen çeşmenin karşısındaki ağaçlığın içine oturur, yolardan gelip geçen yolculara dikkatle bakmaya başlar.

Bir süre sonra tozu dumana katan bir atlı gelir. Çeşmenin başında bir müddet dinlenir. Daha sonra atına binerek yoluna devam eder. Ancak atlı, istirahat sırasında içi altın dolu kemerini çözüp ağacın altına bırakmıştır. Çeşme başından ayrılırken, geri kuşanmayı unutur. Para çeşmenin başında kalır. Atlının arkasından gelen bir delikanlı ise çeşmeden suyunu içip yoluna devam edeceği sırada, içi altın dolu kemeri görür. Heyecanla kemeri kaptığı gibi o da başka bir yola doğru devam eder.

Çok geçmeden iki gözü de ama olan bir ihtiyar çeşme başına gelir. Soğuk sudan bir yudum içip şöyle bir nefes alırken, parayı unutan atlı pür telaş geri döner. Kemerini çözdüğü yerleri araştırdıktan sonra, ihtiyara:

-Burada unuttuğum para kemerimi sen aldın. Ya paramı verirsin yahut da boynunu vururum, der.

İhtiyar:

-Evladım! Ben iki gözü de görmeyen bir adamım. Senin paranı almadım, derse de atlı onu dinlemez. Parasını sakladığı iddiasıyla ihtiyarı bir kılıç darbesiyle oracıkta hemen öldürür. Sonra da atına binerek oradan uzaklaşır.

Bu manzarayı seyreden Musa Peygamber:

-Ya Rabbi! Bu olayların içinde ben adalet göremedim. Bu adamın parasını daha evvel gelen çocuk aldı, fakat para sahibi, iki gözü de görmeyen bir zavallıyı öldürdü, der.

Mutlak hikmet ve adalet sahibi olan Allah şöyle cevap verir bu soruya:

-İnsanlar böyledir zaten ya Musa! Olayların dışına bakarlar, zulüm var sanırlar. İç yüzünü bilemezler.

-Bu olayların iç yüzü nedir ya Rabbi!

-Parasını çeşme başında unutan adam, vaktiyle yanında çalıştırdığı bir fakire hakkını vermemişti. Parayı bulan delikanlı o fakirin oğludur. Çeşmenin başındaki parayı buldu ve alıp götürdü. Aldığı para vaktiyle babasının çalışıp da alamadığı ücretin ta kendisiydi. Bu sebeple çocuk, babasından kendisine miras olarak intikal eden hakkını almış oldu.

Ölen ihtiyara gelince, o da vaktiyle zalim biriydi. Astığı astık, kestiği kestikti. Hatta gözleri kör olmadan önce en son olarak da parayı unutan adamın babasını öldürmüştü. Bugüne kadar yaptığı zulümler hep yanına kar kalmıştı. Şimdi vaktiyle öldürdüğü adamın oğlu gelip, parasını aldı zannıyla babasının katilini öldürdü. Bu suretle (zahirde adaletsizlik gibi görünmesine rağmen) gerçekte adalet yerini buldu.

Ya Musa, söyle! İnsanlar sebebini bilmedikleri şeylere itiraz etmesinler. Mutlaka bir sırrı var deyip rıza göstersinler.