Tarih: 21.05.2019 09:12

MAYIS 7?Sİ SÖNÜK GEÇTİ!

Facebook Twitter Linked-in

Bölgemizde ve özellikle de ilimizde yarım asrı aşkın bir zamandır kutlanan Mayıs yedisi, Mayıs’ın 20’sinde kutlanan geleneksel bir festival. Halk nezdinde deniz suyu ve teknelerle deniz gezintisi  gibi etkinliklerle özdeşleşen  Mayıs yedisinde, halk erken saatlerde deniz kıyısına gitmekte, topluca suya girmekte, evcil hayvanlarını yıkamakta, suya 7 çift bir tek taş atarak dilekler dilemektedir. Mayıs  yedisini  cazip hale getiren  diğer güzellikler ise; kayıkla geziye çıkmak, sahil şeridinde  piknik yapıp,  türküler eşliğinde  halk oyunları oynamaktır.  


ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER İCRA EDİLİYOR

Mayıs   yedisi her yörede farklı icra edilmekte ancak,  denize taş atma ve deniz suyu ile ayakları yıkama geleneği; yeni baharın gelişiyle birlikte insanların  bütün kötülüklerden arınma arzusu ön plana çıkmaktadır. Özellikle de derelerin  denizle birleştiği  yerlerde toplanan insanlar,  "derdim belam denize" diyerek, denize yedi çift, bir tek taş atmak suretiyle  dertlerinin ve sıkıntılarının bedenlerini  terk edip   denizin derinliklerine ineceğine inanırlar. Ayrıca Mayıs yedisini daha cazip hale getiren diğer etkinlikler ise; kayıkla geziye çıkmak, sahil şeridinde piknik yapıp, türküler eşliğinde halk oyunları oynamaktı.


ESNAFLAR SAHİL ŞERİDİNE SERGİ AÇIYORLAR

Sabahtan sahil şeridine sergi açan esnaflar da yerlerini erkenden aldılar. Ancak Ramazan ayına denk gelen Mayıs yedisi esnafların tabiriyle sönük geçti. Her yıl Mayıs yedisinde sergi açtığını söyleyen kimi esnaf, bu yılın eski yıllara nazaran çok sönük geçtiğini ve kimsenin olmadığını, olanın da alışveriş yapmadığını belirtti.


GİRESUN’DA ADI AKSU FESTİVALİ

Karadeniz kıyısında Giresun ve Trabzon’da da kutlanan bu festival, komşu Giresun ilinde, 1977 yılına kadar "mayıs yedisi" adıyla devam eden törenler bu tarihten sonra alınan bir kararla aksu şenlikleri adını almıştır. 1984 yılında "Giresun Aksu Kültür ve Sanat Festivali" adıyla evrensel bir şekil alan şenlikler özel bir anlam kazandı. 1992 yılı başında alınan yeni bir kararla adının "Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali" olması kabul edilerek daha geniş kitlelerle sosyal ve kültürel ilişkilerin sağlanması ve sürdürülmesi amaçlandı.


BİR TAKIM İNANIŞLAR VAR

Tarihi Oğuz Türkleri’ne kadar dayandırılan ''Mayıs Yedisi'' geleneğinin adını 20 Mayısın Rumi takvime göre Mayısın 7'sine denk gelmesinden aldığı söyleniyor.

Halk arasındaki yaygın inanışa göre hayvanları özellikle deniz suyunda, denize ulaşılamıyorsa ırmak suyuyla yıkamanın yaylalara çıkmadan önce onlara sağlık, güç ve enerji verdiğine, kötülüklerden arındırdığına inanılıyor. Bu uygulamanın aynı zamanda yaz aylarını yaylalarda geçirecekler için sonbahara kadar denizle vedalaşma anlamına geldiği belirtiliyor. Bazı yörelerde ise bir sacayağın içinden geçilerek denize 7 çift, 1 tek taş atma geleneği gerçekleştiriliyor. Sacayaktan geçilmesi ''soyun sürdürülmesi'', denize atılan 7 çift taş ''dertlerin, belaların denize atılması'', tek taş ''dileklerin yerine gelmesi'' anlamına geliyor. Haber: Soner Özdemir




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —